ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ WEG

weg λιπαντικά

Πόσο αντέχει ένα λιπαντικό σε έναν πετρελαιοκινητήρα; Η ερώτηση αυτή γίνεται από ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών του χώρου αλλά και όχι μόνο. Η σωστή απάντηση είναι ότι τα λιπαντικά πρέπει να αλλάζονται μέσα σε ένα χρόνο, εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί τα χιλιόμετρα εκείνα, που τα καθιστούν ακατάλληλα για τον κινητήρα του οχήματος. Πέρα όμως από το χρόνο αλλά και την διάρκεια ενός λιπαντικού σημαντικό ρόλου έχουν οι προδιαγραφές του λιπαντικού. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά είναι ότι ο κάθε τύπος (ιξώδες) λιπαντικού, αντιστοιχεί σε συγκεκριμένους κινητήρες και θα πρέπει να προσέχουμε τι προϊόν χρησιμοποιούμε και σε τι όχημα. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά ιξώδες στο 10w-40 αλλά και στο 15w-40 στους πετρελαιοκινητήρες των βαρέων οχημάτων.

Τα περισσότερα λιπαντικά που καταναλώνονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ανήκουν στην κατηγορία Ε7 και Ε9 κατά την ACEA (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο) , και CI-4 και CK-4 (νέα) κατά την API (Αμερικάνικο Ινστιτούτο). Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του στόλου που υπάρχει στην χώρα είναι Euro 3, Euro 4 και Euro 5 οχήματα  στην κατηγορία των Ε7 και Ε9 λιπαντικών πετρελαιοκινητήρων.

 

Στην κατηγορία E7 πετρελαιοκινητήρων, η Topsystem και τα λιπαντικά WEG προτείνουν τα ακόλουθα, για κινητήρες από Euro 1 έως Euro 5:

WEG TURBO PLUS RX 10W-40  (MERCEDES MB 228.5, για Euro 3 – 4 – 5)

WEG TURBO PLUS C9 10W-40  ( MERCEDES MB 228.3, για Euro 2- 3 – 4 – 5

WEG TURBO PLUS SC3 10W-40  (SCANIA LDF-3 , για Euro 3 – 4 – 5)

WEG TURBO PLUS C7 15W-40 (VOLVO approval, για Euro 2- 3 – 4)

WEG TURBO PLUS C7 20W-50  (για Euro 1- 2- 3 – 4 )

 

Στην κατηγορία E9 πετρελαιοκινητήρων, όπου πρόκειται για κινητήρες νεότερης γενιάς (Euro 5 και Euro 6) με κινητήρες εξοπλισμένους με συστήματα SCR και EGR, η Topsystem και τα λιπαντικά WEG προτείνουν τα ακόλουθα:

WEG TURBO PLUS LA 5W-30 ( Euro 6, low-saps, κατάλληλο και για καταλύτες DPF)

WEG TURBO PLUS LA 10W-40 (MERCEDES Approval,  Euro 5 -6, low-saps, κατάλληλο και για καταλύτες DPF)

WEG TURBO PLUS C8 15W-40 ( Euro 4-5 mid-saps, κατάλληλο και για καταλύτες DPF)

 

Τα τελευταία χρόνια τα λιπαντικά αυτά έχουν επίσης μεγαλύτερη ζήτηση από την αγορά καθώς ο στόλος έχει ανανεωθεί σημαντικά με το low-saps 10w-40 να είναι το επικρατέστερο λιπαντικό στην ελληνική αγορά.

Αναλυτικά όλα τα προϊόντα της WEG μπορείτε να τα επισκεφτείτε στην σελίδα των λιπαντικών στην κατηγορία των πετρελαιοκινητήρων.